Депутати одобриха промените в Закона за радиото и телевизията
Депутати одобриха промените в Закона за радиото и телевизията / снимка: DarikNews

След 2012 година, за да бъде гледана ефирна цифрова телевизия, всеки телевизор ще трябва да е снабден със специален адаптор или директно да се закупува нов цифров телевизор. Това се налага след като депутатите одобриха окончателно промените в Закона за радиото и телевизията.

Цената на адаптора е около 70 лева, но в закона е записано, че Министерски съвет ще трябва да предприеме мерки за социално слабите, които не могат да отделят тази сума. Депутатите приеха в първата фаза на цифровизацията да се въведат три мултиплекса –един обществен и два частни.

Конкурсът ще започне до няколко месеца, а догодина ще стартира и този по втората фаза. В нея отново ще има три мултиплекса, но те не могат да бъдат спечелени от кандидат, спечелил платформа на първата фаза. Във всеки мултиплекс ще има по четири канала – два „задължителни" и два „волни". „Волната" програма ще се решава съвместно със СЕМ. В Съвета ще бъде изготвен списък с телевизии, които кандидатстват за лиценз за качване на цифрова платформа. Очаква се те да бъдат повече от честотите като целта е да има по-голям избор. Следващата седмица ще бъдат разгледани и промените в Закона за електронните съобщения, които също засягат въпроса с цифровизацията.