Депутати обжалват текстове от закона за лечебните заведения
Депутати обжалват текстове от закона за лечебните заведения / снимка: БГНЕС, архив

57 депутатите обжалват в Конституционния съд текстове от закона за лечебните заведения. Това съобщиха народни представители от здравната комисия в парламента.

ДПС, БДЦ и БСП са се подписали под искането до Конституционния съд.

„Според вносителите на тази жалба, тези текстове, а именно чл.34а и чл.37а, противоречат на Конституцията. Това са текстовете, които прецизират как НЗОК ще преценява с кои лечебни заведения да сключва договор и да закупува услуги според критерии и ред по Наредба на Министерството на здравеопазването. Вторият текст повелява как да бъдат ситуирани и създавани нови лечебни заведения и нови услуги в стари лечебни заведения, отново с договор със Здравната каса, след преценка на комисията по областните карти”, обясни Тунчер Кърджалиев.

„Според нас тези текстове противоречат на няколко текста в Конституцията, а именно принципа на правовата държава, принципа за закрила на инвестициите и стопанска дейност, а също правото на здравноосигуряване. Не бива да забравяме и държавния контрол върху всички здравни лечебни заведения”, коментира още Кърджалиев.