Депутат извади 13-килограмов тумор от бъбрека на пловдивчанин
Депутат извади 13-килограмов тумор от бъбрека на пловдивчанин / ThinkStock/Getty Images

Тумор с тегло 13 килограма бе изваден заедно с бъбрека на 60-годишен пациент в МБАЛ „Пловдив" в града. Операцията, извършена от доц. д-р Димитър Шишков, е продължила пет часа, а прогнозата за за човека е добра, съобщават от здравното заведение.

Формацията е злокачествена, но няма метастази, което дава шанс на болния да се възстанови, е обяснил доц. Шишков. В своята практика той е имал не повече от 10 случая, при които е лекувал толкова големи тумори.

Пациентът, който е от Пловдив, разказал, че преди около година започнал да губи апетит, отслабнал и често повръщал. Освен другите оплаквания, мъжът казва, че е започнал и да уринира кръв.

При направените изследвания станало ясно, че туморът е сраснал с големите кръвоносни съдове, черния дроб и дванадесетопръстника. На болния е обяснено, че трябва да се оперира възможно най-бързо. Туморът е премахнат заедно с десния бъбрек.

Въпреки ангажиментите си като народен представител, доц. Шишков продължава да дава консултации на пациенти с урологични проблеми в МБАЛ "Пловдив" всеки понеделник и вторник. Той отбеляза, че най-често за съвет го търсят пациенти с туморни образувания, за жалост част от тях в доста напреднал стадий.

Други новини от Пловдив