Иван Демерджиев
Иван Демерджиев / БГНЕС
През 2022 г. България е домакин на съвместни дейности, координирани от Агенция „Фронтекс“ по външните сухоземни, морски и въздушни граници на ЕС – операция „TERRA 2022“ се реализира по външните граници на България с Турция, Сърбия и Р Северна Македония. В зоните на отговорност на Регионални дирекции „Гранична полиция“ Елхово, Драгоман и Кюстендил са разположени 389 гост-служители, членове на постоянния корпус, изпълняващи функции като експерти по документи, служители по гранично наблюдение, гранични проверки и други дейности със съответното техническо оборудване. Това заяви служебният министър Иван Демерджиев в отговор на депутатския въпрос България има ли договорка с „Фронтекс“ за защита на българската граница.

Министър Демерджиев посочи, че с цел подпомагане на работата в областта на обратното връщане в Специални домове за временно настаняване на чужденци в София и Любимец са разположени съвместни екипи за дейности по скрийнинг и дебрифинг. А по отношение на морската граница от 2019 г. ежегодно се провежда Многоцелева оперативна дейност в Черно море, насочена към борбата с нелегалната имиграция, незаконния риболов и замърсяването на морето, домакини на която са България и Румъния.

По думите му МВР участва в дейностите на Европейската Агенция за гранична и брегова охрана – Фронтекс, първоначално основно на територията на ГКПП. От 2012 г. по българо-турската граница се провеждат оперативни дейности в рамките на съвместна операция по осъществяване на наблюдение на границата, включително и чрез разполагане на ресурси, предоставени от Агенцията. От 2016 г. подобни оперативни дейности се провеждат по българо-сръбската граница, а от 2022 г. и по границата на Българския с Р Северна Македония.

Мандатът на дейностите на Агенцията е разширен, като през 2019 г. е създаден постоянен корпус на европейската гранична и брегова охрана. МВР използва активно разширените правомощия на Агенцията в справянето със засиления мигрантски натиск.