Дарик получава Почетния знак на държавния глава
Дарик получава Почетния знак на държавния глава / netinfo

На тържествена церемония в Гербовата зала президентът Георги Първанов ще връчи Почетния знак на държавния глава на изпълнителния директор на Дарик радио Радосвет Радев. Високото отличие е по повод 15-та годишнина от създаването на медията.

Дарик е първото и единственото частно национално радио в България. За първи път Дарик прозвуча в българския ефир точно в 12 на обяд на 21 януари 1993 година. Днес в медията работят близо от 250 души. Дарик има 16 регионални станции в цялата страна, със собствени екипи и собствена програма. Он лайн медията се излъчва на живо по интернет в целия свят.

Проучванията на водещите социологически агенции многократно показват, че Дарик е най-слушаното българско частно радио. Екипът се гордее и с факта, че е инициатор на редица кампании в полза на обществото – „Не сте сами” /международната хуманитарна мисия на Дарик, вестник „Стандарт” и bTV/, „Най-добрия град за живее в България” /съвместно с вестник „24 часа”/, „Проект Червено” /в помощ на пострадалите в катастрофата край Бяла/ и други.

По повод 15-тата годишнина на радиото излезе от печат книгата „Думите”. В нея са събрани 48 интервюта на известни българи, дадени за предаването „Кой говори” на водещите Пролет Велкова и Веселина Петракиева.

В последните две години Дарик стъпи сериозно и в интернет със серия свои проекти – информационния сайт DarikNews.bg, спортния сайт Gong.bg, икономическите сайтове Lev.bg и DarikFinance.bg, както и с най-големия новинарски сайт с информация за България на английски Novinite.com. Само преди дни Дарик пусна и блоговата платформа log.bg.

Дарик е номер едно през миналата година и в бизнеса на радио рекламата. Приходите за последните 12 месеца са между 7 и 8 милиона, което е пет пъти пове от приходите на държавното радио