Репликата на министър-председателя за фашизма поражда много големи въпросителни, коментира народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

Според Митов трябва да се изясни въпросът дали премиерът е наясно с българската история, дали е наясно с това, че вчерашната му фраза обслужва както северномакедонското говорене по тема, така и позицията на Комунистическия интернационал от преди 1944 г. На практика няма начин българската държава и българския премиер да говори по този начин, защото дава арсенал и амуниции в ръцете на преговарящите от другата страна. Това честно казано за мен беше голям проблем, отчете Митов.

Борисов отправи нови критики към правителството (ВИДЕО)

Според него във вчерашната визита на премиера не се е чуло нищо ново. "Според мен трябваше първо премиерът Петков да отиде до Брюксел или Вашингтон, за да изясни категорично българската позиция, да потърси от Европейската комисия съдействие и подкрепа за преговорните позиции, в които България вече е влязла в тези разговори. Второ, нотите, които бяха изпратени и обявени вчера, това беше най-лесната част от преговорния процес. Северна Македония никога не е имала проблем с изпращането на подобна нота. Истината е, че те винаги търсеха начин да изтъргуват това свое дипломатическо действие. Въпросът е какво са получили в замяна. Никой не казва, очевидно има някакъв скрит дневен ред, който българското правителство не казва нито на парламента, нито на българското общество. Големият риск е в един момент да се получи така, че да се стигне до ситуация, в която в парламента да бъде внесен документ и този документ евентуално да бъде отхвърлен от мнозинството народни представители и ние да изпаднем в неловко състояние, ако правителството вече поемало някакви ангажименти било пред Брюксел, било пред Скопие", заяви още Даниел Митов.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на президентското слово

По думите му по отношение на икономическите измерения на разговорите, те винаги са хубави. "Няма никакъв проблем да увеличаваме свързаността между двете държави, но големите въпроси са други - те са историческите", заяви още депутатът от ГЕРБ. Той отбеляза, че въпросите, които трябва да бъдат решавани, са правата на българите, за промяна на учебниците и други.

Даниел Митов отбеляза още, че е абсурдна тезата, че нищо не е правено преди. "Всичко до момента, което е направено, е правено по време на правителството "Борисов 3", каза още той.

Не очаквам никаква промяна в поведението на президента и той днес го доказа. Първият му мандат беше изпъстрен с очевидно неразбиране за това каква роля му отрежда Конституцията. Очевидно желание за концентрация на власт, дори леко диктаторски и тоталитарен уклон. Той си позволи тежко да раздели българската нация, да лепи етикети на цели групи хора и политически партии. Това тежко разделение в момента, за съжаление, продължава.

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва (СНИМКИ)

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарна зала още в началото на обръщението на президента Радев. "Ние смятахме, че са научени уроците от миналото. Днес той ни доказа в речта си, че единственото нещо, което го интересува да продължава с това тежко разделение. Опасявам се, че започва да му харесва да прави политически партии, да инженерства на политическия терен. Според мен от тук нататък ще продължава да се опитва да прави точно това", каза още Даниел Митов.

Спред Митов, декларацията, която заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин прочете след обръщение на президента, е била в най-добрите традиции на Априлския пленум на БКП.
БГНЕС