Инфекциозните клиники на територията на София - "Св. Ана", Инфекциозна болница, ВМА, "Софиямед" в момента са запълнени почти на максимум с неусложнени случаи. С вчерашна дата са 120 неусложнените случаи, 15 интензивни легла са заети. За момента капацитетът в столицата не е изчерпан, но повишените случаи водят след себе си увеличаване на хоспитализациите. Това заяви директорът на столичната РЗИ Данчо Пенчев по БНТ

За мерките в София Пенчев уточни, че заповедта е за срок от 15 дни. В нея са споменати обектите, където маските трябва да се носят задължително - лечебни заведения, оптики, аптеки, търговски обекти. Във фитнесите и заведенията за хранене няма да има маски. Деца под 6-годишна възраст също няма да носят маски.

"Надеждите са в този срок да успеем да пречупят вълната. София в момента е в едно високо плато. Към днешна дата броят на положителните е 389. На база 14-дневна заболеваемост са 465 на 100 хиляди", каза Пенчев.

COVID-19 у нас: 1701 са новите случаи

Уточни, че безспорно има и скрита заболеваемост.

Каза също, че носенето на маски в транспорта е дало резултат. Надява се да не се стигне до по-строги мерки.

За нарушаване на заповедта на РЗИ ще има контрол. Ще се извършват проверки и ще се налагат глоби от 300 до 500 лв за неносене на маски.

Пенчев обаче каза: "Ние не сме пъдари. Носенето на маска е вътрешно убеждение - човекът да пази както себе си, така и близките си".

Има тенденция за намаляване на срока на карантината, но това е решение на национално ниво, каза още Данчо Пенчев.

Той прогнозира нова вълна през октомври.
БНТ