Ивермектин
Ивермектин / iStock/Getty Images
Шефът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев препоръча Ивермектин за лечение на коронавируса, пише Kmeta.bg.

"Много съм доволен от препарата! Добре понесох лекарството, което даде доста добър ефект и на мен, и на семейството ми, поради което го препоръчвам и на мои приятели. Много добре се почувствах след него. Дори имам информация, че Чехия закупува българския ивермектин", сподели той в ефира на БНТ.

За ситуацията с COVID-19 той коментира, че ще бъдат направени анализи и прогнози относно това къде се повишава заболеваемостта, къде са положителните случаи. "Не можем да гарантираме, че в рамките на десет дни ще спрем разпространението на вируса. Трябва да запазим поне нивото, което имаме в момента, а не да му позволим да върви нагоре. Ето защо призовавам за спазване на тези мерки. Ако тенденцията на хоспитализация в София се запази, лечебната мрежа ще изпадне в колапс", заяви експертът.

Той посочи, че от началото на годината в София са направени над 4 100 проверки: „В Столицата от началото на година са направени над 4100 проверки . Проверките са на хранителни обекти заведения, МОЛ-ове, училища , детски градини, пазари. 340 са глобените. 219 човека са глобени за не носене на маски.Това са хора, които просто са в своето поведение, опитвайки се да бъдат оригинални и бунтари. Обикновено точно тези хора,когато им се случи нещо, се оплакват от това, че здравната система, не им обръща достатъчно внимание. Софиянци спазват мерките“.

Данчо Пенчев отбеляза, че често е имало заплахи спрямо проверяващите и експертите.

Директорът на РЗИ-София подчерта, че има екстремно нарастване на броя на болни учители и педагози в детски градини и училища.
Източник: kmeta.bg