Дайнов: Хората около Кунева да решат дали са срещу мафията или ще стават част от модела „КОЙ
Дайнов: Хората около Кунева да решат дали са срещу мафията или ще стават част от модела „КОЙ / снимка: БГНЕС

Ако няма трета партия, която да подкрепя правителство на ГЕРБ и РБ, се отварят всички възможности за ДПС да прави тематични коалиции с партията на Борисов. Това коментира в ефира на Дарик политологът Евгений Дайнов. Той подчерта, че и заради страха от протести, и заради взаимното дебнене на партиите в Народното събрание вече е все по-трудно на партиите да се договорят зад гърба на избирателите.

Действията на партиите след изборите политологът сравни с танго, в което политиците правели крачка напред-две назад:

„Позитивът е, че никой не може да се прави на велик. С 8 партии в парламента неминуемо трябва да се говори не за това кой по-голям мускул ще извади, а дали могат да се съберат 2-3 или 4 покрай някакви приоритети. Кофти вариант е да се договорят, както си бяха свикнали. Както имахме правителство коалиция „Южен поток" да речем - правителството на Орешарски, сега се правят очевидни опити да се направи коалиция КТБ. Само че тук има едно голямо „НО". Първо, те са блокирани от това, че има 8 партии в парламента и всеки дебне всекиго, и второ, те разбраха, че ние ги дебнем".

Дайнов нарече „безобразно" поведението на Меглена Кунева и я сложи в групата на тези реформатори, които нямали нищо против да участват в „модела КОЙ".

Относно случващото се в Реформаторския блок Дайнов коментира: „Ще гледаме две-три години как вътре ще си мятат чинии един на друг и накрая къщичката ще се разпадне, покривът ще падне вътре. Това вече сме го гледали със СДС. Ако това трябва да бъде жизнен организъм - политически, който да може да се изправи срещу целия модел „Пеевски" и да го бутне, няма абсолютно никакво значение дали ще участват или няма да участват в това управление, дали групата ще се разцепи на про-ГЕРБ и анти-ГЕРБ. Няма абсолютно никакво значение стига да остане една основа, на която да може да се гради бъдещата голяма политическа формация, способна да изрине модела „КОЙ". Има много хора в Реформаторския блок, които нямат нищо против да участват в този модел. Какво търсят там, е голяма мистерия. Намирам поведението на Меглена Кунева за безобразно. С цялото ми уважение към нея, когато беше комисар, с цялото ми уважение към Даниел Вълчев, когато беше министър на образованието - аз и неговото политическо поведение намирам за безобразно. Може ли по такъв вероломен начин да провалиш конгреса на Реформаторския блок, който по устав трябваше да се състои преди изборите. И сега какво, резил. Това крило Кунева-Лукарски или ще се включи в заявката на Реформаторския блок - ще ставаме огромна политическа сила да бутнем мафията, или да се присъединяват към модела, трябва да го решат за себе си".