Трябва да работим върху отношенията пациент - лекар, подчерта медикът
Когато се реанимира пациент, близките нямат работа на място.  Това заяви общопрактикуващият лекар и член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Гергана Николова в студиото на NOVA по повод побоя, нанесен над неин колега в Самоков. 

По думите ѝ има тежък разлом в отношенията между лекари и пациенти, както и недоверие „Зачестяват случаите на агресия. И ако тя преди време е била само вербална, сега все по-често става физическа”, подчерта медикът.

След нападението над медици: Повдигнаха обвинения на синовете на починалия пациент

„Трябва да действаш като лекар. Не можеш да действаш под напора на нечии емоции”. Така д-р Николова коментира защо лекарите в Самоков са решили да не транспортират пациента, докато състоянието му не бъде стабилизирано, въпреки искането на близките му. 

Тя обясни, че кризата в отношенията пациент-медик имат дълбоки корени: „Има свръхизисквания към лекарите и съществено освен права, никой няма задължения”, допълни общопрактикуващият лекар.

Управителният съвет на БЛС започва обучение на медици за работа в подобни на тази в Самоков екстремни ситуации.

Тя призова пациентите да не забравят, че и лекарите са хора. И даде пример как е загубила в тежка автомобилна катастрофа мъжа и сина си, а след три дни се е наложило да е на работа, при което пациентът я обвинява в липса на съчувствие към него.
NOVA