Ангел Кунчев
Ангел Кунчев / БГНЕС, архив

Очаква се през януари и февруари да се засилят грипните заболявания, предuпреди в ефира на БНТ доц. Ангел Кунчев. Ваксините окончателно ще бъдат налични около средата на ноември, като към момента само една част от противогрипните ваксини са у нас. По неговите думи точно сега е идеалното време за разпространение на вирусите.

Кунчев коментира още, че желаещите да се имунизират трябва да заявят ваксинация при личния си лекар. Хората над 65 години са най-уязвими. Той допълни, че у нас все по-малко хора се ваксинират. България и Полша са на дъното на класациите.

Броят на противогрипните ваксини тази година е удвоен, а от 2020 г. се очаква допълнително да бъде увеличена бройката им.

Кунчев заяви, че най-големият проблем у нас е слабият интерес към противогрипните ваксини, като изясни, че ваксините в много от случаите излизат по-евтино от лечението.

СЗО препоръчва да се ваксинираме срещу грип през януари

Грипът се отразява на различни системи и може да доведе и до сериозни последствия, най-вече за хората с хронични заболявания. Маските като превенция не са абсолютно сигурни, допълни още Кунчев.

БНТ