/ Thinkstock/Getty Images
Активност на вирусите на практика няма в момента, обясни доц. д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор пред БНТ. По думите му, най-удачното време за имунизация е от месец октомври до края на годината.

Кантарджиев: 4 щама на грипа ни атакуват тази зима (ВИДЕО)

"Не можем да търсим 100% гаранция, че всеки, който се е имунизирал няма да прекара някаква по-лека форма на заболяването", каза Кунчев. Много са ниски процентите в използването на противогрипна ваксина, у нас те са между 3 и 4%, допълни специалистът.

Той обясни, че бременните жени могат да бъдат ваксинирани без риск за здравето им. "Моят съвет е винаги това решение да се вземе в съответствие с наблюдаващия лекар и все пак, да се избягва първия триместър, когато най-активно се формира плодът", каза още Кунчев.

Срещу грип: Мийте ръцете си със сапун, вместо с дезинфектанти

Счита се, че няколко месеца след раждането децата имат защита, така че общоприетата граница е над 6 месеца, обясни д-р Кунчев относно възрастовата граница за ваксинация при най-малките. За хората с автоимунни заболявания е нужно категоричното мнение на специалист.

"По принцип важи фактът, че ваксините трябва да се правят на фона на добро здраве", допълни държавният инспектор.

Кантарджиев: Проблемът с морбили е най-голям в София

Относно епидемията от морбили у нас д-р Кунчев съобщи, че все още има по 3-4 случая седмично, но след извънредната имунизация броят на заболелите е намалял драстично.