„Трудно е да се каже колко дози от ваксините ще пристигнат в България до средата на годината. Ситуацията е доста динамична. Забавяне е възможно да стане с всяка ваксина, тъй като производителите работят извънредно”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” секретарят на Националния ваксинационен щаб д-р Радосвета Филипова.

Ние сме една от малкото държави в ЕС, които заделят количества за втора доза от ваксината. „Именно това е притеснението на големи държави в Европа, които оползотворяват медикамента за първа игла. Ние правим от самото начало тъкмо обратното и заделяме за втора доза, за да може всички, които са започнали имунизация, да могат да я завършат”, посочи д-р Филипова пред NOVA.

„Данните са динамични. Не препоръчвам да се вторачваме във всяка информация, която излиза на момента. Трябва да спазваме графика, за да има постоянен поток на ваксини. Още повече, че в някои европейски държави, тези доставки са разделени на няколко ваксини, за да може да се обезпечи количеството, ако някоя компания спре производството, което е малко вероятно”, успокои тя.

Страната ни е заявила над 13 милиона дози – за две дози за цялото население. „Ваксините не се поставят от какви да е медицински лица, а само от лекари. Това също трябва да се вземе предвид, когато говорим за срокове за ваксинация на населението”, заяви експертът.
NOVA