Цветанов: Ползваш полиция като охрана – плащаш предварително
Цветанов: Ползваш полиция като охрана – плащаш предварително / cнимка: Sofia Photo Agency
Цветанов: Ползваш полиция като охрана – плащаш предварително
23833
Цветанов: Ползваш полиция като охрана – плащаш предварително
  • Цветанов: Ползваш полиция като охрана – плащаш предварително

Не е редно полицията да охранява частни партита. Това коментира вътрешният министър Цветан Цветанов преди парламентарния контрол днес. В Народното събрание той отговори на депутатски питания, свързани със скандала покрай рождения ден на кмета на район „Овча Купел". Купонът беше охраняван от полицията и имаше разрешение от общината за затваряне на цялата улица пред заведението.

„След мероприятието на 23 ноември този районен кмет е поискал да плати, но ако не се беше разшумял този случаи, щеше ли да се сети. И знаете ли колко е крупната сума, която се плаща - както на вас като МВР, така и на общината. 160 лева на час било да се затвори улица в София. Това е общински проблем, ако всеки на рождения си ден реши да затвори по една улица за 160 лева на час", обърна се от трибуната Петър Корумбашев, депутат от левицата.

"Да си помисли и за самочувствието на тези момчета, които са били там. Едно е да охраняваш митинг, едно е да охраняваш мач, а какво е това да охраняваш едни големци, които са седнали вътре и ядат и пият. Освен моралната отговорност има и политическа - този кмет е избран с листата на ГЕРБ, хората, които са му разрешили, са назначени от ГЕРБ, имате право да им поискате отговорност, която не е свързана с вашата дейност като министър", продължи репликата си Корумбашев.

В отговор министър Цветан Цветанов беше категоричен: „Да, действително може би този кмет нямаше да прибегне към плащане на тази услуга, ако не бяха медиите, за което им благодаря. Защото медиите могат да са коректив на всеки, който смята, че е по различен от всички останали". „Според мен най-важното е, че в закона както е упоменато вина нямат полицаите, които са отишли там. Вина няма и че са присъствали гости на това мероприятие. Морална вина има този кмет и аз съм убеден, че той е взел своите изводи от постъпката си", обясни още той. 

Вътрешният министър каза още, че е водил разговори със столичния кмет Йорданка Фандъкова и смята, че с координацията, за която са се разбрали, „няма да има никакъв проблем за бъдеще време това да се прави". По думите му е добре подобни прояви да се заплащат предварително на полицията, за да бъде осигурено нейното присъствие.

Преди питанията Цветанов обяви още, че полицията e задържала автокрадец в столицата след преследване и засади на няколко места. Арестуваният 35-годишният Иван Дебелото е част от банда, занимаваща се с кражби и продажба на луксозни автомобили. Служителите на реда издирват и останалите участници в престъпната група.

Всичко започва след подаден сигнал за откраднат джип „Мицубиши Паджеро" в столицата. Полицейски патрул забелязва колата и на няколко пъти се опитва да я спре. След като това не става, служителите на реда организират засада на автокрадците. Виждайки това обаче мъжете изоставят в квартал „Бояна" джипа и се качват в друго БМВ. След кратко преследване полицията успява да задържи шофьора на автомобила. Той е известен автокрадец, на 35 години, познат с прозвището Иван Дебелото.

Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира: „Подобни гонки може би ще има по-често. Това са полицейски операции, които правим спрямо автокрадците. Имаме едно лице, което е задържано, свързано е с автокражбите на територията на София. Бяха намерени два автомобила с крадени номера, една бухалка. Псевдонима на крадеца е Дебелото".

Задържаният 35-годишен автокрадец е част от организирана банда, която се занимава с кражби и продажби на автомобили, съобщиха за Дарик източни от МВР.