Цветанов отрича атаката срещу Алексей Петров да е политическа
Цветанов отрича атаката срещу Алексей Петров да е политическа / cнимкa: Sofia Photo Agency

Един от големите приоритети, които бяха изведени в МВР с встъпването ми длъжност, беше свързан с отвличанията. Направихме изцяло нова организация на работата, защото един от проблемите беше изтичането на информация по знакови дела или сигнали. Това каза Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, пред Нова телевизия. Според него във връзка с операция „Октопод" е имало някакви предположения, но не и „теч на информация".

Той отбеляза, че по операциите „Октопод" и „Наглите" са работили по 10 души. Цветанов допълни, че има припокриване на лица от двете операции и в хода на разследването ще бъдат разкривани връзките им. „Има връзка на определени лица, които са участвали и в едната и в другата организирана престъпна група", заяви вътрешният министър и посочи за пример Антон Петров-Хамстера. „Действията на Хамстера не са без санкцията на по-горното ниво от него. Това е Алексей Петров. Но това е вече въпрос на доказване", допълни той.

Министър Цветанов категорично отрече атаката срещу Алексей Петров да е политическа и посочи, че досега не е чувал да изразява каквито и да било свои политически пристрастия. „Не смятайте, че един човек, било то и министър на вътрешните работи може, еднолично да решава подобни проблеми, за да си разчиства някакви лични сметки", каза Цветанов. Той обясни, че в последните месеци представители от всички служби и дирекции в МВР и ДАНС, съвместно с прокуратурата, са работили прозрачно и всички са били единодушни, че е дошъл моментът да се проведе операцията.

Вицепремиерът потвърди, че министър-председателят Бойко Борисов знае за абсолютно всичко, което върши МВР по знакови операции, в това число и за „Октопод". „Войната е между държавата и организираната престъпност", заяви Цветан Цветанов и добави, че ако не я спечели държавата, значи държава няма.

Вътрешният министър обясни, че влизането на Алексей Петров в службите за сигурност не става по оперативна необходимост, а със санкцията, желанието и молбата на главния прокурор тогава - Никола Филчев, и с подкрепата на политическото ръководство в лицето на тогавашния вътрешен министър Георги Петканов. При опити за изваждането на Петров от тези структури е имало намеса на политическото ръководство.