Цветан Цветанов
Цветан Цветанов / БГНЕС
Цветанов: Доган казва, че днес страната не се нуждае от предсрочни избори
100104
Цветанов: Доган казва, че днес страната не се нуждае от предсрочни избори
  • Цветанов: Доган казва, че днес страната не се нуждае от предсрочни избори
Традиционното слово на почетния председател на ДПС Ахмед Доган доказва, че няма нужда от предсрочни избори. Това коментира в кулоарите на парламента Цветан Цветанов. Той не видя основания за програмен кабинет, каквато е другата теза на Доган.

Няма нужда от предсрочни парламентарни избори, смята Ахмед Доган
 
"Ахмед Доган казва, че днес страната не се нуждае от предсрочни избори. И това, което казва Ахмед Доган, загрижен за всичко, което се случва, както в Европа, така също и в света, всяка една държава трябва да бъде максимално концентрирана върху усилията и политиките, които трябва да прави, за да има тази стабилност", коментира Цветанов.  
 
"Що се касае до програмен кабинет, аз смятам, че към настоящия момент имаме парламентарно мнозинство. В немалка част от законопроектите, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, ние получаваме парламентарна подкрепа и от опозицията. Това показва действително национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо, че са в опозиция в днешния парламент. Смятам, че с гласувания в българския парламент по много от темите ние сме постигали точно национален консенсус. Друг е въпросът, че ДПС имат може би повече национално отговорно поведение на моменти, отколкото Българската социалистическа партия", каза още Цветан Цветанов.

Екзакта: Само три партии в парламента, ако гласуваме сега (ГРАФИКИ)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък видя много правилна оценка на проблемите, направена от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Но според нея предложените решения не са правилни: "Диагнозата, че болестта и неравенствата са проблем номер едно на обществото, че икономиката не се развива с необходимите темпове, че се оттеглят чуждестранни инвестиции, е правилната оценка и тя съвпада с нашата. Както и че има нужда от много по-силна роля на държавата в икономиката. Но предложението за лечение - програмно правителство, зад което да застанат или да участват всички представени в парламента партии, за нас е невъзможна формула по две причини. Първата и по-съществената е, че този парламент е с изчерпано доверие. Изходът е предсрочни избори, нов кредит на доверие от обществото след такива избори и действия напред. А втората причина е, че изглежда напълно невъзможно да седнат на една маса Патриоти и ДПС, ние и ГЕРБ и като добавка на всичко това - Марешки, и да се сговорим как всички тук вкупом да направим едно правителство и да управляваме страната", коментира Нинова.

Държавата си има кабинет, от къде на къде ще развиваме такива фантастични хипотези, коментира Валери Симеонов от Обединените патриоти. Той допълни, че "дръндарска кокошка просо сънува". Според него речта на Доган не е най-важното политическо събитие на седмицата.