Цветан Цветанов оглави парламентарната вътрешна комисия
Цветан Цветанов оглави парламентарната вътрешна комисия / снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов оглави парламентарната вътрешна комисия
84506
Цветан Цветанов оглави парламентарната вътрешна комисия
Цветан Цветанов оглави парламентарната вътрешна комисия
  • Цветан Цветанов оглави парламентарната вътрешна комисия
  • Цветан Цветанов оглави парламентарната вътрешна комисия

Цветан Цветанов беше избран за председател на вътрешната комисия в парламента. Народни представители от всички парламентарни групи го подкрепиха и така 145 души гласуваха „За", а само седем се обявиха против.

Депутати предлагат Цветан Цветанов да оглави вътрешната комисия

Депутатите трябваше да изберат нов председател на вътрешната комисия, след като Атанас Атанасов подаде оставка.

На мястото на Гроздан Караджов в транспортната комисия беше избран Настимир Ананиев.

Дебатът по темата премина вяло, а в него участие взеха независимият депутат Велизар Енчев, лидерът на ДСБ Радан Кънев и Димитър Делчев от Реформаторския блок.

„Тъй като паметта ни е доста къса, като вътрешен министър Цветан Цветанов допусна непростима грешка на тази трибуна. Дори само заради тази грешка той не може да бъде председател на тази комисия. През декември 2011 година като вътрешен министър от парламентарната трибуна той прочете записани разговори между гинеколози от болницата в Горна Оряховица, задържани за убийство на новородено, а по-късно освободени. По-късно Цветанов се извини от тази трибуна на лекарите в България, тъй като не е бил разбран правилно. Това негово действие е също много сериозен аргумент да бъде безпристрастен ръководите на Комисията по вътрешен ред", заяви Енчев.

От своя страна лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че е много зле за стабилността на държавата да се продуцира на най-високото възможно ниво конфликтът между парламентарната група на ГЕРБ и вътрешния министър: „Това ще доведе до лоши резултати за стабилността на страната и за сигурността на отделните граждани. Това е единствената причина да гласуваме против това решение".

Димитър Делчев от Реформаторския блок от парламентарната трибуна коментира, че счита, че е необходимо днес да изберат предложенията и за председател на вътрешната комисия, и за председател на транспортната комисия, „защото предложенията са добри и защото се предлага бивш вътрешен министър - човек, който може да се справи със сигурността и вътрешния ред. Затова ние ще гласуваме „за".

След избора на Цветан Цветанов за председател на вътрешната комисия министър Румяна Бъчварова коментира в кулоарите на парламента, че няма конфликт с него. Според Бъчварова няма да има проблем при работата с него. Тя допълни, че ще се възползва от опита на Цветанов.