Нямаме окончателна обработка на резултатите от изборите за президент и вицепрезидент, тъй като все още не е направено повторното въвеждане на данните от Пловдив-град и Пловдив-област, които се очакват всеки момент.

„Продължаваме промяната“ вече започнаха преговорите за съставяне на кабинет

Това съобщи говорителя на ЦИК Цветозар Томов на извънреден брифинг. "В момента се прави анализ на пристигналите данни, като той приключи за изборите извън страната и е в ход за вътрешните протоколи. Но, трябва да пристигнат документите от двата пловдивски региона, всичко друго е готово. Ние трябва да обявим резултатите по закон в рамките на днешния ден", напомни говорителят.

Цветозар Томов не смята, че ще има проблеми с доставянето на машините за балотажа в страната, като това ще е по-трудно в чужбина.

"Не се съмняваме кои ще са участниците на балотажа, но не можем да започнем и логистичната подготовка за втория тур без окончателно да са обработени всички данни", посочиха от ЦИК.

Корнелия Нинова подава оставка

"Тези избори протекоха спокойно, без особени проблеми с машинното гласуване. Общия брой на дефектиралите машини е под 100, което е под нашите очаквания", допълни Томов.

По думите му дефектиралите машини ще бъдат подменени или ремонтирани. Той беше категоричен, че тези поправки ще бъдат направени само с машини, закупени по договор между ЦИК и "Сиела Норма" или Информационно обслужване, за което ЦИК излезе с решение на днешното си заседание.

"Няма да бъдат ползвани тези машини, които Сиела Норма е внесла в страната при никакви обстоятелства. Ако наличните свободни машини не достигнат за подмяна, броят им в някои от секциите с по две машини ще се редуцира по преценка на ЦИК", посочи Цветозар Томов.