ЦИК още няма решение за участие на СДС в евроизборите
ЦИК още няма решение за участие на СДС в евроизборите / снимкa: DarikNews, Юлиана Николова
ЦИК още няма решение за участие на СДС в евроизборите
19345
ЦИК още няма решение за участие на СДС в евроизборите
  • ЦИК още няма решение за участие на СДС в евроизборите

Бъдещето на Синята коалиция остава неясно. Централната избирателна комисия за изборите за европейски парламент все още не е взела решение дали да регистрира СДС за самостоятелно участие на евровота или не. Говорителят на комисията Александър Александров обясни, че до момента не е проверена подписката от избиратели, които подкрепят подобна регистрация на синята партия и няма становище дали тя е достоверна. Докато служба ГРАО не провери документите и ЦИК не може да се произнесе за регистрацията, каза Александров. Не е изключено ГРАО да приключи проверката още утре.

Скандалът около самостоятелното явяване на синята партия на изборите за европейски парламент е от преди дни. По инициатива на Пламен Юруков и Пламен Радонов в ЦИК бяха подадени документи за самостоятелно участие на СДС на евровота, въпреки че синята партия има подписано споразумение за явяване в коалиция с ДСБ и други десни формации. Как и дали ще се яви СДС на изборите ЦИК трябва да реши до 12 май.

Коментирайки казуса „СДС - Синята коалиция" говорителят на ЦИК Александър Александров обясни, че само ръководство на партия, вписано в Софийски градски съд, може да подаде документи за участие в евроизборите. Преди време на новия председател на СДС Мартин Димитров беше отказано подобно вписване. Говорителят на ЦИК каза още: „Никоя партия не може да участва по повече от един начин в един формат в изборите. Тя участва или като партия, или в състава на коалиция. Ако всички документи са налице, ЦИК ще регистрира тази коалиция след като са налице всички законови изисквания и ще отпадне предходната регистрация на партията. ЦИК не е разследващ орган, всеки, който не е съгласен с решението на ЦИК би могъл да го обжалва пред съда".

Относно подготовката на евроизборите Александър Александров заяви, че на 13 май в Комисията ще бъде теглен жребият за номерата на бюлетините за участието на партиите и коалициите в тях. Веднага след празниците ще заработи и уеб страницата им.

Представен беше и образецът на бюлетината за изборите за Европейски парламент. По думите на говорителя на ЦИК бюлетината съдържа няколко защитни елемента, които не могат да бъдат фалшифицирани, чрез ксерокопиране или принтиране. Пликът за евроизборите ще бъде непрозрачен, което ще гарантира тайната на вота, обобщи Александров.