Чужди консултанти ще ни съветват за концесията на Тракия
Чужди консултанти ще ни съветват за концесията на Тракия / netinfo

Международни консултанти ще съветват работната група, която ще преговаря с българо-португалския консорциум за концесията на автомагистрала Тракия. Това съобщи министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, който внася в МС състава на работната група и нейния бюджет.

По повод изпратения от Русия меморандум по строежа на петролопровода Бургас-Александруполис министърът заяви, че все още няма постигнато споразумение между българските, руските и гръцките фирми, които ще реализират проекта. Едва след това предстои да се подпише документ на политическо равнище. От руската страна може да искат и 100 процента от проекта, но България настоява за паритетен дял по всички етапи на проекта, обясни Гагаузов.

Министерството на околната среда и водите/МОСВ/ организира през следващата седмица дискусия с всички заинтересовани ведомства по случая с Иракли, съобщи Джевдет Чакъров. Целта е да се вземе решение за строителство, но да се опази и природата. Министърът на околната среда е разпоредил проверка и по негова информация в момента няма строителни работи в защитена територия.

Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов настоя за по-бързо приемане от парламента на закона за черноморското крайбрежие, за да се решат трайно подобни казуси. Според него случаят с Иракли е в ръцете на местните общински съветници, които е нормално да защитят интересите на хората с имоти в района, които искат да строят. И ако общината е издала законово решение, то никой нищо не може да каже, допълни Гагаузво. Според него няма проблем, че заместник-министърът на околната среда Любка Качакова си е купила земя в района подобно на други хора, защото постът заместник-министър е временен.