Чистка в Оперетата. Кой изгърмя?
Чистка в Оперетата. Кой изгърмя? / Sofia Photo Agency, архив
Чистка в Оперетата. Кой изгърмя?
32203
Чистка в Оперетата. Кой изгърмя?
  • Чистка в Оперетата. Кой изгърмя?

Близо 50 души от Музикалния театър остават на улицата. Съкращенията в Оперетата са част от реформата в сценичните изкуства. На свободния пазар излизат много от солистите на театъра. Сред съкратените са Марио Николов, Деница Шопова, Калина Ангелова. С работата си се разделя и главният диригент на Оперетата Юли Дамянов.

Засегнати са още няколко балетисти, музиканти от оркестъра и хора от администрацията. Предстоящият сезон е пред провал, прогнозира пред Дарик тенорът Пеньо Пирозов. В качеството си на синдикален лидер в театъра той беше в центъра на протестите от началото на годината срещу избора на Борис Панкин за директор на музикалната институция. Сега Пирозов не е в списъка на съкратените от Министерство на културата.

Според него обаче голяма част от музикантите, които в началото на годината се обявиха против избора на Борис Панкин за техен шеф сега са сред съкратените.

Пеньо Пирозов: Определено те си тръгнаха тези хора. Само аз оставам като някакъв лидер, който е участвал в онези събития, и който ги е предизвикал, според колегите ми.

Какво ви спаси вас?

Пеньо Пирозов: Мога да кажа, че аз съм един от най-добрите професионалисти в театъра. Ако е имало комисия, която е оценявала артистите по качествата им, аз би трябвало да съм някъде между първите. Другото, което ме е спасило, е може би това, че съм синдикален лидер и имам защита от Кодекса на труда.

Именно в качеството си на синдикален лидер Пеньо Пирозов ще се опита да помогне на колегите си, които остават без работа, да си търсят правата. Самата процедура по съкращение на щата не е била спазена напълно, смята тенорът.

Пеньо Пирозов: Когато се пристъпва към такива масови съкращения те трябва да се съгласуват със синдикатите. Но те не са съгласувани със синдикатите. Съответно предполагам, че съдът би върнал повечето хора на работа, ако се стигне до дела.

Изходът - за да не се провали предстоящият сезон на Оперетата.

Пеньо Пирозов: Надявам се ръководството да измисли вариант да върне някои от хората.

Ще търсите ли диалог с Министерство на културата?

Пеньо Пирозов: Какво да търсим? Аз от началото на годината се опитвам да седна да говорим като хората. До този момент се стига само до това, че сме искали да кадруваме, че този искал да бъде директор, другият искал да бъде не знам си какво. По-скоро те кадруват. Но това си е техен личен проблем. Те си носят моралната отговорност за действията, които извършват.