/ БГНЕС
ЧЕЗ Разпределение България приключва два проекта с особено значение за сигурността на електрозахранването в столицата - подмяната на кабел 110 kV "Зенит" и реконструкцията на подстанция "Фестивална". Това са най-мащабните проекти на компанията, завършени през 2019 г. и са на обща стойност 6,3 млн. лв. Това стана ясно по време на пускането на съоръженията в подстанцията.

Подстанция "Фестивална" осигурява електрозахранването на 40 хил. домакинства, фирми и институции в централна градска част на София, кварталите "Младост"-1 и 2, "Дружба"-1 и 2, Горубляне, Полигона, както и потребителите в промишлената зона Гара Искър и района на 7-ми километър. В рамките на нейната реконструкция са били модернизирани разпределителните уредби средно напрежение и са били монтирани нови съоръжения и оборудване.Компанията предвижда временна възлова станция, която е изпълнявала функциите на подстанцията по време на ремонтните дейности и е осигурявала алтернативно електрозахранване на клиентите на компанията в района. 2,9 млн. лв. е инвестицията в подмяна на кабел 110 kV "Зенит".

„Еврохолд“ оспорва забраната на сделката с ЧЕЗ

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карл Крал заяви, че този проект е специален, защото точно преди 2 дни е била 15-ата годишнина на приватизационните договори между ЧЕЗ и България. По думите му днешният ден е доказателство, че инвестициите им за подобрение на качеството и по-сигурно захранване на столицата и в регионите, са се осъществили. Той допълни, че ЧЕЗ е един от най-големите инвеститори в страната с сферата на енергетиката, а проектът, който днес откриха, е един от големите и важни за районите в София.

Изпълнителният директор на "ЧЕЗ Разпределение България" Петър Холаковски добави, че подмяната на кабел „Зенит“ и реконструкцията на подстанция „Фестивална“ е на стойност общо 6,3 млн. лв. По думите му подобрението на захранването касае основно районите "Слатина", "Подуяне", "Средец", "Оборище", "Изгрев", "Младост" и "Искър. Холаковски поясни, че кабел „Зенит“ е с по-голяма защита, по-сигурна изолация и по-голяма мощност от стария маслен кабел.

КЗК спря сделката за ЧЕЗ, не разреши на „Еврохолд“ да я купи (ВИДЕО)

Зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов посочи, че е щастлив, че днес са направили още една стъпка напред в изграждането на модерна енергийна система в нашия град.

Той благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова, ЧЕЗ и на всички, които са направили това събитие възможно и пожела още много такива инвестиции.
Агенция "Фокус"