Започнаха да тестват българите, пристигнали от Нидерландия с полети, на които имаше заразени с коронавирус. Само в петък четирима души с положителни проби се прибраха с два самолета. От тях - две жени ползвали такси, за да стигнат до Брягово, посочва NOVA.

Хората от селото, както и от други населени места са притеснени заради завръщащи се техни съселяни. До момента в област Хасково са взети 14 проби. Резултати от тях още няма. Очаква се те да бъдат обявени на брифинга на Националния щаб. В Брягово вече има цивилни полицаи, които да следят дали се спазва карантината от хората, които са се върнали от чужбина.

Излизат пробите за COVID-19 на прибралите се у нас от Нидерландия (ВИДЕО)

Само през последната седмица в хасковското село Брягово от Нидерландия са се върнали близо 30 души. Две жени са с положителни проби от тестове, направени преди да тръгнат. „Голяма част от тях се опитват да скрият като смятат, че като скрият, че имат някаква зараза ще постигнат всичко”, каза Делчо Митев, кмет на с. Брягово и председател на Национално сдружение на кметствата в България.

Две от жените в селото с положителни тестове от Нидерландия се прибрали с две таксита. А в Брягово настояват това да не се допуска. “Всички онези, които пристигат на летищата, дали във Варна, София, Бургас, трябва задължително да минават стриктен медицински преглед”, допълни кметът на Брягово.

От сдружението на кметствата искат повече правомощия за местната власт, за да се контролира по-добре спазването на карантината. „Когато кмета види,ч е някой с карантина си нарушава карантината,  трябва директно да го посочи и с това посочване директно да си понесе наказанието, което законът е придвидил в извънредното положение”, коментира Делчо Митев.

Общо 172 души са пристигнали само с двата полета от Нидерландия в петък, в които е имало четирима положителни за коронавирус.
nova.bg