Цветозар Томов
Цветозар Томов / БГНЕС
Четири фирми с оферти за проучване на въвеждането на машинно гласуване
98801
Четири фирми с оферти за проучване на въвеждането на машинно гласуване
  • Четири фирми с оферти за проучване на въвеждането на машинно гласуване
Четири фирми дадоха оферти за проучване на въвеждането на машинно гласуване. Ако бъде избрана една от тях, се очаква през ноември да има резултати. Проучването би трябвало да отнеме два месеца.

ЦИК пусна обществена поръчка за машинното гласуване
 
Офертите на фирмите варират от 8000 до почти 12 000 лева. Срещу това ще трябва да се проучи възможността за производство, закупуване, наемане и доставка в страната на не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че не е сигурно дали ще бъде избрана една от тях за изпълнител на поръчката.
 
"Предвид това, че става дума за един доста голям разход, комисията реши, че е оправдано да се направи предварително проучване на фона на очакваните разходи за техническото осигуряване на машинното гласуване. Разходите за такова проучване са пренебрежимо ниски. От тази гледна точка е смислено да се направи, защото може да доведе до събиране на информация, която да ни бъде полезна и да доведе до икономии при реализацията на този проект", посочи Томов.

Машинното гласуване - мисия невъзможна
 
Водещото при избора на фирма, която да извърши проучването, ще бъде техническата част, а не цената, която е предложила.