/ БГНЕС, архив
Парламентът отхвърли промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от БСП
След близо тричасови дебати парламентът отхвърли Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители. Гласуваха 188 депутати, от които 66 - "за", 84 - "против", а 38 се въздържаха.
 
Законопроектът предвиждаше част от Държавните образователни стандарти да се приемат от парламента, да отпадне финансирането от държавния бюджет на частните училища, да се създадат различни видове училища, за постигане на по-голямо многообразие от училища, като математически, художествени и др.
 
Промените предлагаха още въвеждане на един учебник по предмет за всеки клас като начин за избягване на корупционни практики за сметка на качеството на обучението, както и учениците да повтарят класовете и в началния етап на образование. От БСП искаха и да се регламентира в закона минимален праг от 4 процента за финансиране на образованието.
 
След 25 години новата учебна година - с нов училищен закон

Според депутати от БСП обществената оценка за новия закон не е позитивна, той довел до хаос в образователната система, учителите били потиснати, засилили се били и неравенствата.
 
Снежана Дукова от ГЕРБ заяви, че от БСП са очертали такава апокалиптична картина, че се чудела дали въобще са работили в българско училище. Според нея новият закон действа отскоро и резултатите от него няма да дойдат за една-две години. Важното е, че започнахме, заяви тя.
 
Според депутата от ДПС Ерол Мехмед негативните мнения за сегашния закон са по-скоро предварителни, отколкото конкретни. Той изрази подкрепа за някои от предложенията на БСП.
 
Красимир Богданов от Обединените патриоти заяви, че групата ще се въздържи при гласуването на промените.
 
От МОН изразиха резерви към предлаганите промени. Зам.-министър Таня Михайлова заяви, че някои от предложенията не кореспондират с философията на закона по отношение на приобщаващото образование. По думите й идеята за един учебник пък крие корупционен риск.
БТА