/ iStock/Getty Images
Частично бедствено положение обяви кметът на община Опан в пет села: с. Опан, с. Бяло поле, с. Васил Левски, с. Тракия и с. Бял извор.

Бедственото положение важи до 6 юни и бе въведено заради интензивните валежи в района. Те причиниха наводнения в домовете на много хора и в селскостопански постройки. Силният вятър е съборил дървета, има залята от водата инфраструктура, преливащи дерета.

Нено Димов: Няма преливащи язовири на територията на страната

Забранява се влизането, пребиваването и движението на моторни превозни средства в района на бедствието, освен тези на екипите от единната спасителна система и тези за продоволствено снабдяване на населението.

Мълния унищожи къща в Казанлък (СНИМКИ)

Община Горна Оряховица също обяви частично бедствено положение. Продължава разчистването на Александровския мост до Първомайци.

Община Горна Оряховица

Носените от водното течение дървета, клони и отпадъци са затлачили отворите на Александровския мост, който е част от републиканския път ІІ-53 (Поликраище - Елена). Това наложи съоръжението да бъде затворено за почистване, а движението на автомобилите да бъде пренасочено по обходни маршрути.

Междувременно жълт код бе обявен за обилни валежи и във вторник. Повече за времето четете тук