За първи път част от хотелите предлагат в своите Коледни и Новогодишни пакети безплатни бързи тестове за коронавирус и за гостите, и за персонала, за да гарантират безопасните условия. Това съобщават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е единствен пълноправен член на европейската организация за България.
Има и други иновативни предложения като кът за хранене и коледна украса по стаите, както и помощ от учител за децата, които са на дистанционно обучение.
Тази година най-масовата практика е резервациите за празничните дати да се правят без да се събира капаро. Но така до последния момент няма да има яснота каква ще е заетостта на хотелската база, коментират от БХРА. Допълнителна трудност са ограниченията за работа на ресторантите в хотелите на 50 процента от местата на фона на високите цени за празничните програми.
Браншът ще трябва да реши и как да спази изискването за "вечерен час" и да спре посрещането на 2021 г. два часа преди нейното настъпване, коментират още от БХРА.
По думите им в още по-тежка ситуация са заведенията извън местата за настаняване, които бяха затворени през един от най-силните месеци от годината, а ще пропуснат и Коледа и Нова година, когато обичайно имат най-много клиенти и печалби.
Единственият полезен ход за част от тях са кетъринг услугите и доставките на храна до домове и офиси. Пандемията даде тласък на този сегмент от пазара, но не всички фирми отговарят на изискванията и могат да се включат в тази пазарна ниша, коментират от БХРА.
Според тях сред най-лошите ефекти от така въведените мерки е противопоставянето вътре в бранша, защото неизбежно възниква въпросът каква е разликата между ресторантите в хотелите и извън тях и защо едните все пак ще имат възможността да работят, а другите остават напълно затворени.
Има и други иновативни предложения като кът за хранене и коледна украса по стаите, както и помощ от учител за децата, които са на дистанционно обучение.
Тази година най-масовата практика е резервациите за празничните дати да се правят без да се събира капаро. Но така до последния момент няма да има яснота каква ще е заетостта на хотелската база, коментират от БХРА. Допълнителна трудност са ограниченията за работа на ресторантите в хотелите на 50 процента от местата на фона на високите цени за празничните програми.
Браншът ще трябва да реши и как да спази изискването за "вечерен час" и да спре посрещането на 2021 г. два часа преди нейното настъпване, коментират още от БХРА.
По думите им в още по-тежка ситуация са заведенията извън местата за настаняване, които бяха затворени през един от най-силните месеци от годината, а ще пропуснат и Коледа и Нова година, когато обичайно имат най-много клиенти и печалби.
Единственият полезен ход за част от тях са кетъринг услугите и доставките на храна до домове и офиси. Пандемията даде тласък на този сегмент от пазара, но не всички фирми отговарят на изискванията и могат да се включат в тази пазарна ниша, коментират от БХРА.
Според тях сред най-лошите ефекти от така въведените мерки е противопоставянето вътре в бранша, защото неизбежно възниква въпросът каква е разликата между ресторантите в хотелите и извън тях и защо едните все пак ще имат възможността да работят, а другите остават напълно затворени.