Част от центъра на Пловдив ще събира боклука си в чували
Част от центъра на Пловдив ще събира боклука си в чували / cнимкa: Sofia Photo Agency

Експерименталното събиране на боклука в чували в Съдийския квартал в Пловдив стартира от събота, съобщи управителят на фирма "Чистота" Радослав Кошински. 15 000 торби ще бъдат раздадени на жителите на района като според изчисленията на комуналните експерти те трябва да стигнат за половин месец. Експерименталното събиране на битовия боклук в чували, което се налага заради задаващата се криза с контейнерите, ще се прилага по-късно и в квартал "Столипиново".

Първите чували ще се раздават на срещата, която "Чистота" организира с жителите на квартала срещу Военна болница в четвъртък от 19 часа в ОУ "Георги Бенковски". Отделно петима служители обикалят домове и къщи, за да раздават торбите "до врата".

Найлоновите пликове ще се оставят на местата на бобрите в три дни от седмицата, когато ще се извозват. Това ще са вторник, петък и неделя. Гражданите трябва да си изнесат боклука до 12 часа.

Като компенсация за неудобството в кварталите с примитивно събиране на отпадъка "Чистота" ще мете и мие и малките улички по четири пъти седмично. Графикът за Съдийския квартал предвижда това да става в понеделник, вторник, четвъртък и петък.