Чакъров иска съдействие за овладяване на пожара в парк Рила
Чакъров иска съдействие за овладяване на пожара в парк Рила / netinfo
Министър Джевдет Чакъров поиска съдействие от МВР и Министерството на извънредните ситуации за овладяване на пожара в Национален парк "Рила". Той е поставил въпроса и на заседанието на Министерския съвет, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Пожарът се разраства и към момента по данни на министерството горят над 700 дка сухи треви и нискостеблена растителност, както и части от иглолистна гора. Ситуацията е усложнена заради силен вятър и буйната суха тревна растителност, която много бързо се възпламенява. На мястото на пожара има 80 служители на областната дирекция на МВР-Благоевград, парковата охрана и Областна служба за защита на населението от бедствия и аварии-Благоевград.

Пожарът възникна вчера около 17,00 часа в безлесната зона под връх Разманица, на територията на Парково управление – Благоевград в Национален парк "Рила". Тази сутрин горяха около 150 дка треви и храсти, но през деня, поради излязъл силен вятър, огънят обхвана и иглолистна гора на 30 км от Благоевград.