Цената за глас на президентския вот била между 0,09 лв. и 60 лв.
Цената за глас на президентския вот била между 0,09 лв. и 60 лв. / Sofia Photo Agency, архив
Цената за глас на президентския вот била между 9 ст. и 60 лв.
50697
Цената за глас на президентския вот била между 9 ст. и 60 лв.
  • Цената за глас на президентския вот била между 9 ст. и 60 лв.

Най-скъпият глас на миналите президентски избори е струвал 60,54 лева и е бил за издигнатия от инициативен комитет кандидат Димитър Куцаров. Най-евтиният е 0,09 лв. за други двама независими претенденти - Сали Шабан Ибрям и Андрей Чорбанев.

Това изчисление са направили от Института за развитие на публичната среда на базата на публикуваните от Сметната палата данни за разходите на участниците в президентския вот и получените от тях гласове.

Един глас за избрания президент Росен Плевнелиев е струвал 1,33 лева. Неговата кампания беше най-скъпа, с похарчените 1,8 млн. лева. Кандидатът на БСП Ивайло Калфин, който остана втори в надпреварата, е похарчил средно 1.79 лв. за глас. Глас за Меглена Кунева е струвал 0.62 лв.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда поясни как са направени тези изчисления: „Разделихме разходите за кампанията на всеки един от кандидатите на броя на получените гласове за тях. Искахме да видим по какъв начин и в какви съотношения се разполагат вложени средства към гласове. Пак правим уговорката, че това е единствено и само на база на финансовите отчети, които са подадени пред Сметната палата. Не знаем дали в тези отчети се отчитат абсолютно всички направени разходи. Като имате предвид, че цялата президентска кампания възлиза някъде на 6,2 милиона лева, според официалните отчети, един значителен дял от приходите, 52 процента идват от държавната субсидия и твърде малко средства са привлечени чрез дарения на физически лица. Също така има и банкови заеми - около 1,5 милиона, които се включват в тези приходи. За нас тревожната тенденция е, че българските политически партии все по-малко се свързват със самите избиратели, включително и при получаването на малки дарения, които да подкрепят кампаниите. Най-малкото дарение в тази кампания, отчетено в регистъра на Сметната палата, е 2 лева, което е направено за кампанията на Меглена Кунева".

Кандидатът на "Съюза на десните сили" Румен Христов е струвал 5.22 лв. на глас. 5.61 лв. е била цената на глас за Волен Сидеров. Вотът за Алексей Петров е струвал 8.22 лв., за кандидата на РЗС Атанас Семов - 5.94 лв.