Реновираната баня в Банкя
Реновираната баня в Банкя / Георги Димитров
Минералната баня в Банкя отваря врати за граждани, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Откриването ще бъде от 10:00 ч. в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета на Банкя Рангел Марков. За гражданите, които желаят да посетят Централната минерална баня, ще бъдат организирани обиколки с начални часове 11:00, 14:00 и 17:00 часа.

От 30 септември работно време ще бъде всеки ден от 9:00 до 20:00 часа.

Позната още като Царската баня, минералната баня в Банкя е създадена още по времето на цар Фердинанд. Проектирана е от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа. Проф. Хохедер завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита. 

Реставрацията на Минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя, както по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност, припомнят от Столичната община.

Ценните свойства на минералната вода, която се използва, са отдавна известни и това прави използването ѝ препоръчвано за различни лечебни процедури и релаксация.

На 21 юли тази година Столичният общински съвет взе решение минерална баня в Банкя да бъде стопанисвана за не повече от три години от общинското дружество „Софийски имоти“. В доклада вносителите одобриха учредяване право на ползване на „Софийски имоти“ ЕАД върху балнеолечебница на два етажа и тавански помещения. До решението управлението на банята да бъде дадено на "Софийски имоти" се стигна, след като не се намериха кандидати за концесионери на минералната баня