Министърът на околната среда и водите Нено Димов
Министърът на околната среда и водите Нено Димов / БГНЕС, архив
Българският участък от река Драговищица не е замърсен
100132
Българският участък от река Драговищица не е замърсен
  • Българският участък от река Драговищица не е замърсен
Българският участък от река Драговищица не е замърсен. Това стана ясно от думите на екоминистъра Нено Димов. Той коментира чистотата на водите във връзка с притесненията, че проект за добив на мед и цинк на сръбска територия причинява замърсяване.
 
"Последните данни, които имаме от замерванията, са от 15 декември в българския участък на реката, както и всичките предходни. Аз съм извадил цялата справка за 2018 г. По показателите, които измерваме - олово, кадмий, никел, цинк, живак, цианид, няма превишение на нормите. Правени са и две извънредни замервания на арсен, цинк, мед, желязо и манган, които също са под нормите", обясни министърът. Той отбеляза, че от 2016 г. се правят ежемесечно изследвания на над 59 показателя на качеството на водата и до момента няма превишаване на нормите в българския участък.
 
Българското екоминистерство продължава да следи ситуацията и очаква информация за качеството на водите на Драговищица след границата от сръбските власти в началото на 2019 г., допълни Нено Димов.