България, Гърция и Румъния ще работят за по-силен глас на Югоизточна Европа в ЕС
България, Гърция и Румъния ще работят за по-силен глас на Югоизточна Европа в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България, Гърция и Румъния да предприемат конкретни стъпки за консолидиране на гласа на страните-членки от Югоизточна Европа в Европейския съюз. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава след среща между президента Росен Плевнелиев и министрите на външните работи на трите държави - Николай Младенов, Димитрис Аврамопулос и Титус Корлъцян. Трите държави възнамеряват да създадат постоянен механизъм за координация по всички въпроси, свързани с европейския дневен ред, регионалното сътрудничество и сигурността.

Държавният глава е посочил, че с присъединяването на Хърватия към ЕС страните-членки на Съюза от Балканите ще носят обща отговорност както за съхраняването на предимствата на региона за привличането на повече инвестиции, така и за процеса на разширяване. Участниците в срещата са отбелязали също, че напредъкът на всяка страна, кандидатстваща за пълноправно членство в ЕС, ще бъде оценяван на основата на постигнатите от нея успехи в изпълнението на критериите за членство и развитието на добросъседски отношения.

Обща е била позицията, че Кохезионната политика на ЕС трябва да запази своя потенциал като фактор за растеж в условията на настоящата икономическа криза.

Министрите Младенов и Корлъцян са изразили признателността на България и на Румъния за конструктивната позиция на Гърция и подкрепата й за по-скорошното присъединяване на двете държави към Шенгенското пространство без граничен контрол.