хакери
хакери / ThinkStock/Getty Images
Министърът на електронното управление Бождидар Божанов подписа Съвместен призив от министрите на ЕС, отговарящи за цифровите и електронните комуникации, с който те категорично осъждат непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна.

В документа се казва, че с незаконните си военни действия Русия грубо нарушава международното право и принципите на Устава на ООН, и подкопава европейската и световна сигурност и стабилност.

Божанов: Спекулирането със страховете на хората от търговци, води до повишаване на цените

С този Призив, страната ни декларира ангажимент за укрепване на устойчивостта на цифровата инфраструктура на Украйна, както и за тесен мониторинг на ситуацията, и изпълнението на санкциите относно руските държавни източници на информация.

Призовани за сътрудничество в документа са и представителите на дигитални компании - големи онлайн платформи, платформи за видео стрийминг, социални медии, платформи за междуличностна комуникация, доставчици на посреднически или информационни услуги, както и други представители на дигиталния сектор.

Съвместният призив е съставен след провело се днес, 8 март, неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика (формат „Телекомуникации“).

Заради интензивната международна обстановка, Френското председателство на Съвета промени изцяло дневният ред на Неформалното заседание, като фокусът беше войната в Украйна.