/ БГНЕС
Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов и министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу набелязаха конкретните мерки и стъпките, които трябва да бъдат направени до окончателното решаване на проблема с преминаването през граничните пунктове между България и Турция.

Двамата се срещнаха на Международния транспортен форум в Лайпциг, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. 

Представителите на двете страни посочиха, че и към момента се наблюдава намаляване на времето за изчакване на граничните пунктове. Върбанов и Караисмаилоглу се разбраха работата по облекчаването на трафика да приключи в срок до 6 месеца.

Двамата обсъдиха и развитието на фериботните линии Бургас – Карасу и Варна – Истанбул, което допълнително ще облекчи товарния трафик на границата. По време на срещата двете страни се ангажираха за стимулиращи пристанищни такси по тези линии. 

Друга тема на разговора бяха възможностите за откриване на въздушна линия Бурса – Пловдив, както и пускането на директна линия от София до Анталия, се посочва още в съобщението. 
БТА