/ iStock/Getty Images
Разследването се води в Израел
Под ръководството на Специализираната прокуратура бяха извършени процесуално-следствени действия на територията на София в изпълнение на Молба за правна помощ, издадена от Служба на държавния прокурор – Йерусалим в Израел.

Разследването в Израел се води срещу организирана престъпна група за инвестиционни измами, компютърни престъпления и изпиране на пари.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че участници в престъпното сдружение привличали хора от различни континенти да инвестират в просперираща онлайн инвестиционна платформа, парите обаче били превеждани от тях по сметки на финансови мулета на групата.

В хода на действията по разследването са извършени претърсвания и изземвания на територията на Студентски град. Иззети са документи, компютри, флаш памети, телефони и други веществени доказателства, относими към престъпната дейност на групата.

Разпитани са 7 лица, две от които чужди граждани, постоянно пребиваващи на наша територия.

В изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Главна прокуратура в Бамберг и Централната служба за компютърни престъпления на Бавария, Специализираната прокуратура извърши действия по разследване на организирана престъпна група със същия предмет на престъпна дейност.