/ iStock/Getty Images
България подготвя промяна в националното си законодателство, целяща разширяване обхвата на субектите на социалната икономика и насърчаване на развитието им. Целта е страната ни да има повече възможности за подкрепа на социалното предприемачество, хоризонти за развитието му и колкото се може по-голяма видимост на практиките и резултатите му. Това каза министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова по време на конференцията на високо ниво “Социалната икономика в основата на прехода” в белгийския град Лиеж. 

Държавата ще помогне на социалните предприятия да станат неразделна част от веригите за доставки на традиционния бизнес, да участват в публично-частни партньорства и обществени поръчки. Ще се увеличат възможностите те да получат  финансиране и подкрепа на консорциуми, бизнес инкубатори и клъстери в областта на социалната икономика и социалните иновации, коментира още министърът. 

На предстоящия Съвет по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски цени в Брюксел през март се очаква България и Испания да подпишат меморандум за двустранно сътрудничество в развитието на социалната икономика с обмен на практики и опит в насърчаването на социалните предприятия. През тази година в България ще бъде учреден и международен хъб за социална икономика, информират също от министерството. 

По време на визитата си в Белгия министър Шалапатова предаде председателството на България на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация за социалната икономика на Белгия в лицето на вицепрезидента на регион Валония Кристи Мореал, като ѝ подари ръчно изработен български чан, посочват още от МТСП.

През октомври 2023 г. министър Шалапатова откри международната конференция на високо равнище на тема „Социалната икономика – вдъхновяваща, иновативна, обединяваща”. Събитието се състоя в Националния дворец на културата в София и беше част от Българското председателство на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация.
Борислава Бабиновска/БТА