/ vestnikpriatel.com
В продължение на хиляди години наркотиците са били част от културата, обществото и човешкия опит. Статистиката за употребата на дрога в световен мащаб дава интересен поглед към това как се отнасяме към упойващите вещества и зависимите от тях.

Може би не е изненадващо, че най-предпочитаният наркотик в света е марихуаната. С изключение на Ел Салвадор и няколко страни в Югоизточна Азия, марихуаната е най-употребяваната забранена или съответно строго регулирана субстанция във всяка страна.

Оказва се, че най-много пушачи има в Исландия, където 18,3% от възрастните се отчитат като потребители. Следващата страна е САЩ с 14,8 на сто. 

България е шеста в света по употреба на екстази след Австралия, Нова Зеландия, Шотландия, Нидерландия, Англия и Уелс. 

Наркотиците, към които се пристрастяват най-много хора, са опиоидите - хероин, опиум и голяма част от по-силните болкоуспокояващи. Причината за това е комбинация от два фактора - пристрастяващите свойства на опиоидите и тяхната достъпност. Най-много хора се лекуват от пристрастяване към опиоиди в Централна Азия, където се отглежда основната част от опиевия мак в света. 

В Исландия, САЩ и Австралия има най-много данни за предозиране с наркотици. Но както посочва Recovery Brand, това е по-скоро показателно за липсата на сведения, отколкото за употребата на наркотици в дадена страна.

Страните с най-голям брой хора, лекувани от пристрастяване към наркотици, са Нова Зеландия, Иран и САЩ. Въпреки това, последното по-скоро е показателно за отношението на обществото към наркотиците, отколкото за броя хора, които имат нужда от лечение. Например, Нова Зеландия е известна с "агресивното адресиране" на проблемите, свързани с наркотиците, харчейки според сведенията по 120 милиона новозеландски долара на година за лечение на наркотичните зависимости, което е по 27 новозеландски долара или 17 евро на човек. 
NOVA