Българи в чужбина искат международна изолация на кабинета „Орешарски”
Българи в чужбина искат международна изолация на кабинета „Орешарски” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нова инициатива за подкрепа на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и искане за незабавната му оставка и провеждане на нови избори стартира сред българската диаспора в САЩ.

Българите, живеещи в САЩ, са започнали да изпращат индивидуално подписани писма до четири ключови институции в САЩ - вицепрезидента Джо Байдън, Държавния департамент (Министерство на външните работи), Комисията по външни отношения на Сената и Камарата на представителите.

В писмата се настоява за бойкот и дипломатическа изолация на всички представители на правителството, което е описано като „заговор, въплъщаващ удобната обвързаност на останките от комунистическото минало и грозното потомство на бившите КГБ служби, трансформирани в „бизнес елит“ от олигарси и организирана престъпност”.

„Българите се нуждаят от цялата подкрепа, която могат да получат, в опитите си да спечелят отново своята страна и да прогонят призраците на комунизма там, където им е мястото - в бунището на историята”, се казва още в писмата и се уточнява, че бойкотът трябва да продължи до провеждането на нови парламентарни избори.

С тази инициатива организаторите й се надяват гражданските искания да получат по-широка международна подкрепа, която да провокира оставката на настоящото правителство.

Писмата са разпространени във Facebook сред групите от протестиращи българи в чужбина, които вече трети месец, заедно със своите сънародници в България, организират протести срещу кабинета „Орешарски” по целия свят.

Призивът за изпращането им е публикуван и в iReport на CNN като има възможност да бъде развит като история от новинарския канал, ако събере достатъчно публичност. До момента кампанията е събрала над 4000 харесвания и споделяния и се очаква броят да се увеличи.