/ iStock/Getty Images
Бум в търсенето на къщи за гости и екзотични почивки за новогодишните празници. Три месеца преди края на годината повечето вили и къщи са резервирани, а интересът към топли дестинации е в пъти по-голям, отчитат туроператорите. Офертите за посрещане на 2023-а година обаче са по-скъпи тази зима. Заради растящите разходи и засилващия се интерес към пътувания, пакетите ще са с 10-20% по-високи цени, показа проверка на NOVA.  

Запитванията вече започнаха, а места в повечето хижи и къщи за гости за края на декември вече няма. Хотелиерите в зимните курорти отчитат ръст при ранните резервации. Очакванията са в периода 24 декември-1 януари на път да тръгнат над 500 хил. българи. Сред най-търсените дестинации и тази зима ще бъдат ски курортите, СПА и балнео комплексите, както и обектите за културно-исторически туризъм. Ръст се отчита и при екзотичните дестинации - най-популярни са Занзибар, Доминикана, Бали, Малдивите, Мавриций, Тайланд и Сейшелите.

Бърза проверка в интернет платформите за резервации показва, че вариантите със свободни къщи за гости за Нова година са силно ограничени. Все още обаче места се намират в някои райони на страната. „Пикът ще бъде в края на октомври, но след 15 ноември вече ще бъде трудно да е намират такива места”, каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Разходите за посрещане на туристите тази зима ще са с пъти по-високи, пресмята Здравко Галчов, който е собственик на къща за гости в Добринище. Поглеждайки към последните сметки за ток, хранителни продукти и горива, той е и принуден да вдигне цените на нощувките.

Резервациите в хотелите също са повече от миналата зима. „От средата на август започнаха резервациите – и за Нова година, и за зимен сезон. Това е един от най-силните периоди през зимата, вече подготвяме новогодишната вечеря, партито и резервациите постепенно се засилват”, сподели Надежда Атанасова, която е управител на хотел.

Истински хит тази зима ще са екзотичните почивки. Напук на инфлацията, българите харчат „като за последно” за ваканции, отчитат туроператорите. „Този рестарт на туризма, този ренесанс, се дължи на това, че хората бяха ограничени в пътуванията и в крайна сметка сега се вижда сериозен интерес. Търсенето е сериозно, групите се запълват от рано, даже връщаме хора, защото няма къде да ги сложим.

Търсене има и към скъпи дестинации, не само към евтини такива”, казва Димитър Балтов от Обединение „Бъдеще за туризма”.
NOVA