Бум на незаконната търговия с домашни любимци. 60% от кучетата у нас се продават без микрочип и паспорт, твърдят от организацията "Четири лапи". И още - половината от закупените кучета, при продажбата са на възраст шест седмици или по-малко, въпреки че българското законодателство изрично посочва минимум 8-седмична възраст, посочва NOVA.

У нас обикновено при избора на домашен любимец важните детайли за здравния статус на животното често се неглижират. Силната човешка привързаност към домашните любимци, прави бизнесът с развъждането на скъпи породи изключително проспериращ. Обикновено в него се инвестира малко и се печели много. 

От БАБХ обясниха, че получават множество сигнали от хора, които твърдят, че техни съседи развъждат домашни любимци с цел търговия. Институциите обаче са с вързани ръце.

“Ние нямаме право и те не ни допускат. За да влезем вътре ние трябва да позвъним, някой да отвори и да ни покани”, каза д-р Силвия Пеева от БАБХ. 

Да си закупим домашен любимец с неясен произход може да ни донесе много емоционални, а понякога и здравословни рискове.

“Рискът е стопаните да получат домашен любимец, който е със скрито заболяване, което може да застраши живота на новия им любимец”, посочи ветеринарят д-р Иво Вълков.  

В борбата срещу незаконното развъждане на кучета институциите настояват за законодателни промени.

Очаква се да бъде създадена работна група към Министерството на земеделието, която ще работи по конкретните промени.
nova.bg