БСП се събра на „пленум на истината
БСП се събра на „пленум на истината / снимка: БГНЕС, архив
БСП се събра на „пленум на истината"
80755
БСП се събра на „пленум на истината"
  • БСП се събра на „пленум на истината"

Националният съвет на БСП се събра на "пленум на истината". На него се очаква лидерът на левицата Михаил Миков да предложи промени в Изпълнителното бюро на БСП. Най-вероятно съставът на оперативното ръководство на партията ще бъде разширен, но до началото на заседанието соцлидерът не сподели плановете си.

За нови членове на ръководството на левицата се спрягат Красимир Янков, Жельо Бойчев и Чавдар Георгиев. Не е ясно дали ще има извадени от състава на Изпълнителното бюро, нито каква ще бъде съдбата на зам.-шефа на партията Драгомир Стойнев.

Червените ще приемат и предизборната си платформа за местните избори, както и позиции за намерението на САЩ да засили военната техника у нас.

Резултатите от днешното събрание ще станат ясно в късните следобедни часове.

Пленумът беше наречен от червените "на истината", защото се очаква на него БСП да изговори отново болната тема за кабинета "Орешарски" и кой носи вината за провала му.

Драгомир Стойнев: Нямам проблеми с другарския съд

Не е ясно дали зам.-шефа на партията Драгомир Стойнев ще бъде изваден от ръководния състав на левицата. „Нямам проблем с другарския съд, заяви Стойнев на влизане в „Позитано" 20: „Винаги съм бил откровен с моите другари. Никога не оплювал никого по медиите. Винаги съм говорил за политика. Търпял съм, когато мен ме плюят по медиите. Винаги на първо място съм слагал партията, затова нямам никакъв проблем с другарския съд стига да има за какво. Проблем е, че може би едно шумно малцинство е неудовлетворено и търси по някакъв начин изява. За мен лично това е вредно, още повече когато става дума за избори в ситуация, в която се намира в момента партията".

Пред съпартийците си лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че продължава разделението в обществото, както и непремерената и небалансирана външна политика на правителството: „БСП настоява държавният глава да отговори държавният глава да отговори какви ангажименти е поемал от името на страната ни на срещата на НАТО в Уелс. БСП изразява възмущение и не приема непоследователното, неаргументирано и объркващо обществото поведение на българското правителство, в лицето на министрите на отбраната и на външните работи. Недопустима е липсата на позиция на министър-председателя. Като равноправен участник на международната сцена България сама трябва да определя източника на заплахите и необходимото ниво на защита. За България и българите Русия не е военна заплаха".

На днешното заседание на Националния съвет на партията Миков коментира още, че БСП запазва позициите си, а ГЕРБ дърпа надолу: „Очевидно е, че различни социологически изследвания през последните месеци дават различни резултати. Ясно е едно, че БСП запазва позициите си, а в същото време основната управляваща партия ГЕРБ показва ясна тенденция на намаляване на тези позиции. Това не се дължи само на нашето неучастие в управлението. Това се дължи и на активното прокарване на ясна лява политика".

Миков призова своите колеги да положат повече усилия по места и да видят истинските проблеми на хората, за да организират по тях и местни референдуми.