/ БГНЕС
БСП внесе второ писмо в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) с искане за анализ на пътни участъци от магистралите в лицензирана европейска лаборатория. След внасянето на писмото лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че са готови да заплатят анализа и са в контакт със седем европейски лаборатории от седем различни европейски държави.
 
Елена Йончева уточни, че за да бъде направен анализът, е необходим отговор по Закона за достъп до информация от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" по 46 точки. Те се отнасят за проектните решения в части геология, геодезия, технологичен ремонт, по които са изпълнени различните видове ремонти, както и рецептите на асфалтовите смеси, сертификатите за вложени материали, протоколите и актовете по приемане на завършените строително-монтажни работи.

Ноември 2018 г.: БСП иска независима техническа експертиза на магистралите и основни пътища
 
Анализът, за който настояват от БСП, включва участъци, строени в последните пет години или ремонтирани в този период от време от магистралите "Хемус", "Струма", "Тракия", "Марица", първокласния път Видин - Кулата и Околовръстното на София.
 
Според Йончева тази експертиза ще покаже две неща - първо, качеството на настилката и това дали пътищата са безопасни за българските граждани.
 
Йончева заяви, че продължават да настояват за истината за причината за тежкия пътен инцидент край Своге в края на миналото лято. Йончева изрази възмущението си, че половин година след трагичния инцидент все още няма експертиза за състоянието на пътната настилка и отговор на прокуратурата.

БСП не са доволни от отговора на АПИ за исканите проверки по магистралите
 
Йончева посочи, че тази проверка не е срещу българските строители. Тя бе категорична, че те строят качествено, стига да не им се налага да връщат около 40% от стойността на бюджета за пътната настилка към управляващите.

БСП поиска оставки на министри заради проблема с винетките
 
Агенцията не може да бъде въвличана в политически разправии, тъй като имам такива усещания. Това коментира от своя страна Дончо Атанасов, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), след като БСП внесе второто писмо към АПИ.
 
"След като над три месеца очаквам експерти да дойдат при нас и да водим такъв дебат, за какво друго човек да си помисли. Дават се голословни твърдения, които не почиват на никакви дейности или факти", категоричен бе Атанасов в отговор на действията на БСП. Той заяви, че в Агенция "Пътна инфраструктура" остават отворени за диалог с парламентарната група на левицата. Атанасов припомни, че още през декември миналата година са върнали отговор на питанията им и в момента очакват от тях да излъчат експертна група, с която да бъдат установени начините, по които може да бъде извършена такава проверка от независима европейска агенция.
 
"Има участъци, които са строени преди 30 години, други са ремонтирани преди 10. Една голяма част от отсечките, включително и по новите магистрали, са минали вече гаранционния период. Ние сме с надеждата, че парламентарната група ще излъчи такива експерти - юристи, икономисти, пътни инженери, с които да уточним всички възможности за извършване на такава проверка без всякакви притеснения от Агенция "Пътна инфраструктура", увери той.
БТА