Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
БСП не са доволни от отговора на АПИ за исканите проверки по магистралите
99899
БСП не са доволни от отговора на АПИ за исканите проверки по магистралите
  • БСП не са доволни от отговора на АПИ за исканите проверки по магистралите
БСП разкритикуваха работата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) заради поискани от социалистите проверки на ключови отсечи от магистрали в страната. Преди месец от левицата внесоха искане в Агенция "Пътна инфраструктура" за извършване на проверка на определени участъци от магистралите в страната. Социалистите настояваха независима европейска лаборатория да извърши проверките.

БСП иска независима техническа експертиза на магистралите и основни пътища
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза: „Получихме до парламентарната група отговор от АПИ на нашето искане за проверка на строителството на някои отсечки от магистралите. След 30 дни получихме отговора. За нас този отговор е опит да ни се хвърли прах в очите и да се замете случаят. В него се съдържат неверни твърдения. Абсурдно е например да не може да се направи проверка на вече построен път. В отговора се твърди, че такива проверки могат да се правят само по време на строителството, но не и когато пътят е приключен”.

Камарата на строителите: Не сме против проверките, желанието ни е да не се говори, преди да има резултат
 
Нинова добави с какво още не е съгласна левицата: „За нас също така е неприемливо твърдението, че такива проверки се правят от лаборатория, посочена от изпълнителя – тоест строителят да проверява сам себе си. Това не може да гарантира обективност на изследването. Неприемливо е опозицията да дава експерти на АПИ, за да решат проблема. За нас това предложение означава, две неща – или некомпетентност, пътната агенция признава, че не може да се справи и иска експерти от БСП, или е поредният опит да ни накарат да се сговорим, да седнем ние чрез наши експерти, строителите и агенцията и да заметем случая”. 

Строим най-евтините магистрали в Европа
 
Нинова посочи, че социалистите настояват за трета независима страна, „която да бъде европейска независима лаборатория и не е оперирала досега в България”.