Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с 4 стъпи или група от мерки за решаване на коронакризата. Това написа тя във Facebook, където изтъква,че трябва нов модел на здравеопазване с повече държава в управлението, регулация и контрол.

Именно затова социалистите предлагат четири групи мерки - за хората като пациенти, за лекарите и медицинските сестри, за болниците  и накрая за ДДС на лекарствата.
Относно първата здравноосигурените лица да имат гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За неосигурените - държавногарантиран базов пакет от медицински услуги. Сред идеите е и въвеждане на персонално медицинско досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му.



Мярката за лекарите и сестрите касае да се приеме наредба за формиране на работните заплати, гарантираща достоен базов доход. Отпускане на държавни стипендии за обучение, с ангажимент за работа след това. Финансиране от държавата на специализации в чужбина за необходимите ни специалности срещу ангажимент за работа след това.

Относно болниците БСП предлага старата си идея за премахване на търговския им статут и заплащане на медицински дейности с публични финанси по цени, определени от НЗОК само за болници, които не са търговски дружества. Според червените е нужно, за да има достъпно здравеопазване във всяка точка на страната, да се изгради национална здравна система на регионален принцип. Това означавало във всеки регион да се обединят в единна структура от холдингов тип спешен медицински център, областен център за извънболнична медицинска помощ, болнични лечебни заведения и областните центрове за интегрирани здравно-социални услуги.

Последната група мерки включва намаляване на ДДС на лекарствата на 9%.