/ БГНЕС
От БСП обявиха, че на този етап вот на недоверие няма да има, тъй като все още не са събрали достатъчно подписи. Това съобщиха от партията по време на пресконференция. От БСП допълват, че все пак се надяват един ден да го внесат, въпреки че не се знае кога.

Правителството оцеля: Не мина вотът на недоверие

От БСП заявиха, че още с анонсиране на намерението за вота на недоверие, вече са получили уверение от партия "Възраждане" и ИТН, че ще получат подкрепа за вота. Атанас Зафиров посочи, че ИТН са съгласни за вота на недоверие, според тях не бива да се губи нито ден, но от "Възраждане" са получили отказ.

"Възраждане" посочват като мотив, че не бива да се провежда вот на недоверие по време на кампания. От БСП са получили един екземпляр с подписи, при необходими три. По думите на Зафиров без тези три екземпляра няма как да се внесе такъв вот в деловодството на Народното събрание.

Зафиров добави, че на практика, по този начин "Възраждане" пазят правителството и му дават шанс да вреди на българските интереси.

Той припомни, че за вот на недоверие само подписите на БСП и на ИТН не са достатъчни

Според БСП въпреки гръмко заявените обещания в условията на една геополитическа нестабилност и препламващи конфликти, рисковете за сигурността растат.

Румен Гечев заяви, че от БСП искат България да има силна армия, особено в развитие на събитията в Украйна и Близкия изток. "За голямо съжаление десетилетия вече наред българската армия, ВСС и сухопътните и военноморски сили не се намират в състоянието, в което ние българите бихме искали да бъдат", допълни Гечев.

По думите му се сключват договори, които според него са крайно неизгодни и пагубни за отделните войски на България. "Правителството на сглобката искат да прокарат нова сделка на същата стойност като със самолетите F-16", заяви той.

"БСП счита, че в тези тежки, усложняващи се условия, неглижирането на българската армия, сключването на неизгодни икономически сделки, подкопаващи националната сигурност - беше крайно време ние да поискаме вот на недоверие", допълни Гечев.