Внасяме закон за отлагане на либерализацията на пазара за домакинствата за цената на тока с една година – вместо от 1 юли тази година, да влезе в сила от 1 юли 2025 г. Това обяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

Решено: От 2026 г. битовите потребители излизат на свободния пазар на ток

Всички прогнози, които правят експертите, показват, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на цената на тока с до 20 %, посочи тя.

По думите на Нинова има стотици хиляди семейства, които не могат да поемат този нов удар в цените - и бедни, и работещи бедни, и пенсионери.

Радев наложи вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката

Лидерът на БСП смята, че в енергетиката е пълен хаос. "Фондът, който трябва да компенсира тази цена, е изпразнен, няма средства, с които да се компенсира. Ако веднага влезе в сила, това крие огромни рискове, включително и за икономиката, включително и за Еврозоната, защото увеличението с 10%, по прогноза на експерти, на цената, води до повишаване и на инфлацията с 1%", допълни Нинова и отбеляза, че това ще се отрази на целия план за развитието на България.

Драгомир Стойнев  също подчерта, че Фондът за сигурност на енергетиката система е изпразнен и обвини за това "некомпетентното управление".

Защото голяма част от парите отидоха да покриват дефицита на министъра на финансите, каза депутатът. По думите му обикновените хора трябва да заплатят това увеличение на цените.

"Тази реформа не е за доброто на българските граждани, не е за домакинствата да имат по-евтина еленергия, а е единствено и само да се вземат едни пари от Брюксел, да се върже бюджетът. Ние от БСП сме категорично против по този начин да се работи", заяви още социалистът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Никол Николова/БТА, БГНЕС