/ Пресцентър на БСП
От БСП настояват да се обособят лечебни заведения, които да се занимават само с Ковид болни. Червените искат още безплатни тестове, както и мащабна разаснителна кампания за заразата.

Проф. Георги Михайлов изложи мнението на левицата в декларация от парламентарната трибуна и призова то да бъде взето предвид от управляващите.

От всички репортажи, които вървят по националните телевизии се вижда, че има сериозни проблеми – в първи план - тестуването и установяването на заразоносители. Тези проблеми са много сериозни, тъй като на територията на Европа още през лятото бяха създадени условия, а сега и в Словакия, и ние предлагаме това да се случи – не да се стоварват контейнери пред болниците, не да се правят Ковид звена, от които в София в момента работят точно три и изследванията по нареждане на общината трябва да се заплащат от гражданите, а тестовете трябва да бъдат безплатни за всички български граждани и да бъдат създадени изнесени пунктове, които хората могат да посещават без никакви притеснения и опасност за тях, каза проф. Михайлов.

По думите му ако се обособят болници само за пациенти с коронавирус, ще се запази здравето на медиците и няма да има толкова много болни специалисти.

"Трябва да се проведе от държавата една сериозна мащабна разяснителна кампания, която да представи реалните параметри на тази инфекция в българското общество. Не да се говорят небивалици – нито за форми на лечение, които не за доказано ефективни, нито за проценти на смъртност, които не са верни", отсече проф. Михайлов.