/ ThinkStock/Getty Images
Все повече хора влизат в болница заради инсулт
99438
Все повече хора влизат в болница заради инсулт
  • Все повече хора влизат в болница заради инсулт
От 52 000 случая на мозъчен инсулт, регистрирани у нас през изминалата година, най-модерно лечение е приложено само при 450.
 
420 са тромболизите, а едва 32 - тромбектомиите, които дават възможност за излекуване на пациента, информира Дарик един от най-добрите неврохирурзи у нас д-р Нурфет Алиоски.

Какви са ползите и вредите от ежедневното пиене на аспирин?
 
Специалистът, който завежда Отделението по ендоваскуларна неврохирургия в болница "Св. Анна", допълни, че броят на хоспитализираните заради инсулт пациенти у нас нараства с всяка година, а причината за това е във факта, че населението ни застарява.
 
Какво е решението?
 
Броят хоспитализирани пациенти с исхемичен мозъчен инсулт са 52 446. Броят на извършените интравенозни тромболизии за цялата страна са 407. Това означава, че това са пациенти, които са пристигнали до четвъртия час в лечебното заведение и влизат в т.нар. „златни часове“, в които е възможно да се направи тази интравенозна тромболиза. Броят на извършените механични тромбектомии за миналата година е само 32. Тоест това е периодът до шестия час от началото на симптоматиката до провеждането на механична тромбектомия. В сравнение с колосалната цифра от над 52 000, честно казано, бройката е много малка“, коментира д-р Нурфет Алиоски.

По-здравословен начин на живот = по-малко лекарства
 
По думите на неврохирурга това, което ни липсва, е комплексност. „Целият този етап на обгрижване на такъв тип пациент е колективен „спорт“. То е свързано с дейността на 112, хората, които са на телефона, колегите от Спешната помощ, колегите от Спешно отделение в болницата, колегите невролози и ние включително. Защото всичко това трябва да става в определен период от време. Всичко, което е след шестия час, просто няма смисъл от бързане“, допълни той.
 
Според него трябва инвестиция във всичко изброено, за да не се стигне до този момент да се брои часът.  „Нека инвестираме в здравето си, за да бъдем по-здрави“, каза още от най-добрите неврохирурзи у нас д-р Нурфет Алиоски.