Брендо е човек с възможности сред политическия елит, твърди Цветанов
Брендо е човек с възможности сред политическия елит, твърди Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Брендо е човек с възможности сред политическия елит, твърди Цветанов
53597
Брендо е човек с възможности сред политическия елит, твърди Цветанов
  • Брендо е човек с възможности сред политическия елит, твърди Цветанов

Не може един обикновен човек да е титуляр на сметка за 10 млн. евро. Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира случая със сочения за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо в „Седмицата” на Дарик.

„Не може един обикновен човек или едно ниско ниво в организираната престъпност да може да е титуляр на сметка за 10 млн. евро. И това говорим само за едно разследване, което е приключило, примерно той да е участвал в трафикирането на около 10 тона кокаин за Европа. Нали не си представяте, че това е някакъв мишок, който може да се движи и да прави тези обороти. Това е човек, който е с огромни възможности както сред организираната престъпност, така също и сред политическия елит в България и всичко това, което се случва”, коментира министърът.

„Примерно, да речем, той как си изпира парите? Разследването, което приключи в Швейцария, говорим за 10 тона кокаин, които всъщност от Южна Америка са влезли в европейски държави. Сами разбирате, че България няма как да бъде дестинация за подобен пазар, защото нямаме такъв пазар, който може да се реализира на място. Това обаче, което е направено, е, че швейцарска банка… той като титуляр на сметка влизат пари от престъпната дейност, но те влизат с фалшиви документи за произхода на тези пари. В следващия момент обаче той тегли кредит от швейцарска банка в размер на 10 млн. лв. и започва да инвестира”, разясни схемата Цветанов.